Dålig på att skriva...

Nu var det verkligen längesen jag skrev. Har inte suttit vid datorn på nästan en vecka eftersom jag har gjort rätt mycket annat. Var och tittade på rätt många matcher eftersom det var Gothia Cup, fotbollsspelaren i mig kom tillbaka ;) Var borta från stallet i både i torsdags och fredags eftersom jag hade Harry Potter - marathon med några kompisar och repade lite med ett band som jag startat upp med två kompisar. Kändes konstigt att vara borta från stallet så länge så det var skönt att komma upp igen i lördags!  
Igår var jag i också uppe i stallet. Vi byggde upp en round pen i vår gräspaddock och jag lekte med Snerra både on-line och liberty. Hon är så himla duktig, lyssnar jätte bra på mig även när hon är helt fri. Sedan red jag en sväng i repgrimma och det gick väldigt bra, hon var väldigt avspänd och gick med sänkt huvud och jag riktigt kände hur hon arbetade med ryggen. 
Ikväll ska jag nog också upp men då är det mamma som ska rida Snerra och jag ska nog följa med på Dropi :) 
Kanske blir lite kass på att skriva nu när det är sommar och ska bli fint väder några dagar, då vill jag inte sitta inne vid datorn, är alldeles för rastlös för det ;)
 
Snerra i onsdags då hon tömkördes, superduktig var hon!
 
 

Avslappning

Kiljan var så avslappnad i går när jag red igår frustade ordentligt i början och sänkte huvudet väldigt fint i slutet, vilket han inte har gjort någonsin. Jag kommer nog inte röra vid tränset på ett tag. Ryggningen är också mycket bättre både freestylde (ridning med repgrimma) och online (från marken).
Han busade lite igår också när jag red. Lind gjorde en snäv vändning när jag och mamma gjorde passagerar lektion och Kiljan som sprang efter Lind var snabbt med på noterna och gjorde en tvärvändning och ett litet bocksprång! Sötisen är lite lekfull.
 
Lite bilder från veckan

den lilla kicken

"Anne-lektionerna" gav mig verkligen en kick, fick mig att komma tillbaka till det som jag tror på och det som får mig att älska hästarna ännu mer, Parelli Natural Horsemanship. Idag gjorde jag passenger-lesson i en annan paddock, Kiljan ville hela tiden ut ur paddocken. Tror det har lite att göra med den paddocken, han gillar den inte alls lika mycket som han gillar den andra.
Red i alla fall ut en liten sväng sedan och det var första gången jag hade repgrimma ute. Han är tusen gånger mer avslappnad och jag känner mig tusen gånger bättre till mods. Han lyssnade dessutom superfint på mig och behövde inte använda sticken speciellt mycket och aldrig tyglarna, räckte med energi, fokus och sits!
Ska skriva lite mer om Parelli Natural Horsemanshop någon dag men inte just nu ;)
 

Godmorgon!

Här sitter jag, uppe tidigt och skriver på bloggen. Har haft fullt upp nu i två dagar och har inte hunnit skriva något här. I måndags och igår hade jag lektion för Anne Dirksen i NH (Natural Horsemanship). Måste säga att det gick väldigt bra. Det går så fort fram med Snerra eftersom hon är en så smart och cool häst. På första lektionen lekte vi mycket i circling game och jag fick massor av tips på hur jag kan göra det bättre och mer till en lek. 
På andra lektionen jag hade med Anna igår gjorde vi mycket liberty, utan grimma eller rep, något jag faktiskt inte gjort tidigare på Parelli vis. Det gick faktiskt väldigt bra, bättre än jag trodde. Så nu får jag och Snerra göra alla dessa saker vi lärt oss så att det bara blir bättre och bättre tills nästa gång Anne kommer så vi kan gå vidare ännu mer ;)
Idag ska vi ha lektion i tömkörning. Jag och mamma har hoppat på samma som Anna har haft tidigare så det ska bli spännande. Hoppas vi kan lära oss det ordentligt, det är så himla bra för hästen att kunna tömköra så att den kan arbeta utan ryttare! 
Glömde kameran båda dagarna i stallet så det blev inga NH bilder..
 
 
 
 

NH-dagar

Igår och idag har jag haft lektioner för Anne. Grymt kul är det, varje gång! Igår red jag för första gången Kiljan på repgrimma. Gick riktigt bra och idag gjorde jag det igen på lektion tillsammans med Tea. Vi gjorde så kallad "Passenger-lesson". Hästen har då ansvar att hela tiden hålla den gångart som man själv bestämt att man ska gå i. Ryttaren följer bara hästen och är "passagerare" så man styr inte eller ger hästen några signaler utom när den ändrar gångart. Så jag och Tea red runt i nästan en halvtimme och gjorde Passenger-lesson i trav, kul hade vi!
Första gången jag lekte med Kiljan Liberty (utan grimma eller rep, alltså i "frihet"). Gick förvårnansvärt bra faktiskt. Även om han hela tiden tittade bort när vi gjorde cirklinggame så hade vi väldigt bra mental kontakt för så fort jag gjorde någonting så uppfattade han det. Riktigt kul!
 
Lite bilder från Teas lektion igår

En långrit barbacka

Idag har jag ridit barbacka på Kiljan för första gången, då får man ju se till att göra det ordentligt också så det blev en härlig skogsrunda tillsammans med mamma på 2 timmar! Vi stannade efter lite mindre än halva vägen för att smaska på blåbär, både hästar och människor. Fast Kiljan tyckte bättre om de knallgröna och perfekta grästuvorna som han nöjt mumsade i sig. Efter att ha hoppat upp på hästryggen igen och ridit en bit så skriker mamma "KANTARELLER!!", fattade först ingenting så jag bara tittade förvirrat runt omkring mig, haha. Jag har verkligen inga kantarellögon för jag red förbi två till kantarellställen utan att märka någonting. Det är ingen idé att leta svamp med mig folk ;)
 

Bakning med choklad!

Mmm, sitter och trycker i mig goda snacks som vi tog med oss hem från Italien. Kom nyss in efter att ha burit takplattor fram och tillbaka, vi har nämligen börjat plocka isär vårat vackra uthus som hade ramlat ihop av sig själv snart ändå. Eftersom jag smidigt nog råkade göra sönder en skål av glas och skar mig i handen kunde jag bara använda en hand, så jag har lite ont i den axeln men det går förhoppningsvis över snart!
Var uppe i stallet hela förmiddagen. Varken jag eller mamma red idag utan det var dottern till en av mammas arbetskamrater som fick ta en liten tur på Snerra. Vi gick med runt en tur på nästan en timma och hon fick testa alla gångarter, utom passen då ;) Det gick superbra måste jag säga, hon hade aldrig galopperat förut men fick testa några steg idag. Hon fick även känna på tölten, som hon heller aldrig testat då hon rider på "vanliga" hästar och ponnyer. Snerra var lika snäll som vanligt. Kan inte annat än älska den fina hästen, ångrar inte för en sekund att hon är vår. Hon gör mig bara glad, hela tiden! 
Vi lekte lite också, jag och Snerra. Hon är så fruktansvärt gulllig när jag leker circling game. Tar varje chans hon får att komma in. Hon ställer sig och tittar på mig med spetsade öron som om hon tänker "kan jag inte få komma in till dig nu och vila lite, eller kanske få en morot?". Gullehäst är hon verkligen!
Eftersom vi hade gäster i stallet ägnade jag gårdagskvällen åt att baka. Hade ett recept som jag ändrade lite på så det fixade jag med igår innan vi såg den sorgliga men otroligt fina filmen War Horse. Kakan blev god men kritisk som jag är hittade jag några småfel som jag kan göra annorlunda om jag gör den igen! 
 
Var tvungen att ta bild på kakan, har aldrig fotograferat mat förutså jag tänkte börja
lite med det eftesom jag älskar att både baka och laga mat! Blev väl sådär.. ;)
 

Nya skossingar på

Jag och Tea fick skjuts upp till stallet, egentligen hade vi tänkt vara duktiga och cykla men det lockade inte speciellt mycket eftersom det titt som tätt kom riktiga skyfall. Så Teas pappa var riktigt snäll och körde oss upp, man bockar och bugar!
På schemat denna dagen stod skoning för både Snerra och Kiljan. Det gick dessutom lite extra snabbt eftersom vår hovslagare hade med sig en kollega och de kunde sko våra hästar samtidigt, riktigt smidigt. Kiljan tyckte till en början att det var ganska intressant att stå och titta på alla lådor som stod runt honom och extra intressant med snygga Snerra. Mot slutet därremot tyckte han det var riktigt tråkigt att bara stå, så när han fick komma ut och röra på tassarna så testade han de nya skorna med några små och stora skutt när vi lekte.
 
Fina Snerra, ibland kan bilder bli bra utan att hästen tittar på en, älskar himmlen och ljuset i denna bild!

Killen och Gubben

Efter åtta timmar i stallet är man ganska trött, det blev en heldag kan man säga! Även fast det blev länge så har jag haft det riktigt skojigt och mysigt. Började med att tömköra Kiljan, efter det red jag och det gick super!
Sedan vart det ut med honom i hagen för att efter en timme hämta in honom igen eftersom veterinären skulle komma och ge honom vaccin, men inte kom veterinären? Vi satt och väntade i över en timma tills veterinären och mamma till slut fick tag i varandra (båda hade försökt och ringa men ingen svarade, haha, dålig mottagning frågetecken). Då fick vi veta att veterinären hade fått ett akutfall och inte kunde komma förens om några timmar. Jaha, mamma och jag bestämde oss för att rida en sväng. Så jag fick släppa ut Kiljan i hagen igen och hämta in Dropi!
Verkligen jättelänge sedan jag red "min" lilla gubbe men det var hur mysigt som helst. Kände mig verkligen hemma när jag red honom. Var så lycklig, han är trots allt den hästen som smög sig in i mitt hjärta först av alla och den första som jag har tagit hand om som en egen häst! Blev en mysig tur med många härliga galopper!
 
Stackars Kiljan fick sedan komma in en tredje gång, som tur var var det bara en snabbis denna gången och sprutan brydde han sig inte det minsta om!
 
Dropi och Kiljan när de låg och sov i morse :)
 
Dropi min lilla "Gubbe" och Kiljan min lilla "Kille", älskade hästar <3 :D

Lek i stallet!

Precis hemma igen från stallet. Cyklade fram och tillbaka idag och den träningen behövde jag verkligen! Blev trött jättefort på vägen dit, trots att jag hade medvind. Har ingen aning om varför, kroppen fungerade väl bara inte helt enkelt. Hem gick det betydligt lättare och då hade jag motvind... Kanske bara behövde vakna till lite? ;)
När jag hämtade Snerra bestämde jag mig för att vi skulle leka lite. Fick låna ett längre rep så nu kunde jag göra circling game i trav utan problem! Snerra verkade tycka det var roligt och det tyckte jag också.
Jag och Snerra tog oss sen en liten tur. Kände mig motiverad till att träna idag så jag bestämde mig för att träna lite galoppfattningar. Allt gick superbra! Min duktiga lilla häst fattade båda galopperna när jag bad om det och höll galoppen tills jag sa till. Mot slutet släppte hon till och med i traven ställd åt vänster, vilket är hennes svagare sida. Det har hon aldrig gjort tidigare så det gjorde mig väldigt glad! :D Nu längtar jag redan efter att få åka upp igen till min gosehäst!
 
 Bild på mig och min älskling som Anna tog!
 
 
 
 
 

Sötaste, underbaraste hästen!

Det gick förvånansvärt bra idag när jag red min lille Kiljan, inte till en början dock. Red den gamla vanliga lilla rundan, Götebo, fast med en ny liten avstickare. Övade tusentals med övergångar, själva övergångarna gick bra men attans vad han var upp med huvudet i traven med spetsade öron och hade inte speciellt mycket tid för mig som satt uppe på ryggen... Bestämde mig i alla fall för att ta några varv i paddocken efteråt, där gick det super! Han mjuknade otroligt efter lite jobb även i traven. Gjorde till och med serpentiner med riktigt fint flyt och lätt att böja och ställa om. Det är alltid någon överaskning när man är med den hästen, lugnt sagt!
 
Det färdiga resultatet av mina cupcakes

Tillbaka till gamla tider..

Då sitter jag här framför datorn igen... Igår var jag uppe och red Snerra. Hade en mysig tur med Anna och Kiljan. Lekte lite med henne också och hon har blivit superduktig. Gjorde sideways på flera olika sätt och både jag och Snerra börjar kunna det rätt bra nu. Testade även lite circling game i trav, vilket var lite svårt eftersom jag behöver ett längre rep. Det ska jag se till att fixa på nåt sätt till nästa gång! :) 
Var och hälsade på Myrkvi, hästen som jag red innan Snerra, i lördags. Han har nästan alltid stått på samma ställe som jag varit så det känns lite konstigt att han inte gör det nu. Han flyttade ungefär samtidigt som vi flyttade med Snerra och stället han står på nu var supermysigt! Eila och hennes häst Einfari, som också nästan alltid stått där jag varit, visade en härlig skogstur som vi red i sommarvärmen. Det var så härligt att rida Myrkvi igen, har saknat honom! Det var som att vara tillbaka till gamla tider att rida honom igen!
Ikväll igen ska jag och mamma till stallet och rida en sväng. Idag ska jag rida Dropi så jag och mamma kan rida ihop. Hoppas regnet håller sig undan när vi är uppe så att vi får en härlig tur! :) 
 
Einfari på bilden til vänster och Myrkvi på den till höger :)
 
 

Baka liten kaka

Just nu håller jag på att baka. I morse bestämde jag mig för att jag skulle cykla till stallet och när jag tittade på väderprognosen så stod det att det skulle börja regna mitt på dagen. Så jag satte glatt igång och baka eftersom det skulle bli regn och tänkte att jag skulle cykla senare. Blir det nått regn då?! Nej, det har inte kommit en enda droppe. Så nu kanske det kommer i eftermiddag i stället när jag ska cykla? Jaja, hoppas att de hade fel och att det inte blir nått regn över huvud taget.
Bakar cupcakes/muffins. De ska in i ugnen nu och det blev väldigt mycket deg, trodde att det skulle bli 12 cupcakes, men det blir ju minst 24 st!
 
Update: 10 minuter efter att jag hade skrivit inlägget så kommer de första regndropparna! Nu hoppas jag bara att det slutar innan jag ska cykla till stallet...
 


Att leka är toppen!

Här kommer ett litet inlägg för alla er som är nattugglor, och för er som läser detta senare för den delen också!
Var en mysig stalldag i dag. Red en sväng med Tea gick ganska bra i alla fall. Han springer på lite för mycket i traven, men det är ju det vi jobbar med!
Lekte sedan med honom, lite sideways som han har blivit riktigt duktig på nu. Känns som att jag har börjat läsa av honom lite bättre så att jag vet lite mer vad det är jag behöver göra. Innan kändes det bara som att det blev fel hela tiden...
Busade gjorde han även idag, studsade lite och tyckte att det var roligt. Mamma måste verkligen fota när jag leker någon gång och fånga när han tycker det är kul!
 

Kommer sakna dig fina häst..!

Har inte haft lust att sitta framför datorn denna helgen och har därför inte bloggat något. Fick i lördags kväll reda på att min och mammas förra häst, Isafold, togs bort för en vecka sedan. Hon hade fått akut fång och det gick inte att rädda henne. Det var ett och ett halvt år sedan vi sålde henne men det känns så nära när något sånt här händer... Trodde inte att jag skulle reagera riktigt som jag har gjort, men när någon man tycker om så mycket försvinner känns det. Det känns väldigt skönt att i alla fall veta att hon hade det väldigt bra sista tiden av sitt liv med någon som verkligen kunde ge henne all den tid hon behövde som den speciella häst hon var. Nej usch, jag orkar inte tänka på det mer, blir bara så ledsen då. Nu går hon i alla fall och betar på Trappalandas evigt gröna ängar där hon kan var helt fri utan någon som hindrar henne från att var den vildhäst som hon en gång var. Kommer sakna dig otroligt mycket älskade Isafold! <3
Skrev ett inlägg på min förra blogg för ett tag sedan när hon fortfarande fanns som ni kan läsa här: http://iskallmark.blogg.se/2012/january/isafold-fra-midey.html#comment
 
 

Solig dag

Jaha då har man cyklat 6 mil sammanlagt denna veckan, det gick lite segt den sista milen. Efter en heldag i stallet när man hela tiden är igång så är man ganska trött när man ska ta sig hem!
Det gick bra för mig att tömköra, som tur var! Hade bara ett problem... Tömmarna snurrade sig hela tiden så när jag skulle länga tömmen så var det i stort sett omöjligt för att allt var i en enda skruv, suck!
Lekte lite mer NH med honom efteråt, det kändes lite bättre idag än vad det hade gjort innan. Jag höll mig till en början på stallplanen och då var han väl lite sådär lagom på hugget, stälde inte speciellt mycket frågor. Efter en stund så bestämde jag mig för att fortsätta att leka i hagen så vi skulle få lite mer utrymme. När vi kom ner dit blev han en helt annan häst! Han ställde frågor hela tiden, och när jag pekade för att han skulle ut och göra cirklinggame så studsade han iväg. Litet halvt bocksprång typ, haha vilken söt kille. Helt plötsligt efter den lilla pausen som betod av att gå ner till hagen så tyckte han att det var superkul. Sprang till och med runt i hagen med honom lite i liberty (utan grimma).
 
Gjorde en visit till i hagen och knäppte några bilder efter den kuliga leken ;)
 

Cykla cykla

Idag blir det till att cykla till stallet igen. När jag kommer hem från stallet idag kommer det innebära att jag har cyklat 6 mil denna veckan... Känns typ sjukt? Ska cykla en annan väg idag än vad jag brukar, så vi får se om den går snabbare.
Hade tänkt tömköra Kiljan idag, får se hur det går när jag ska göra det aldeles själv. Går förhoppningsvis bra!
 

En liten droppe vatten...

Hade en härlig lång dag i stallet idag. Kiljan fick för första gången gå en tur tillsammans med Brimi.
Vi satt sedan ett gäng vid bordet ute, fikade och pratade. Det är så skönt när man bara kan slappa i stallet och ha det jättemysigt. Sitta och titta på hästarna som mumsar på gräset.
 

Usch vad det regnar!

Har precis kommit hem efter en förmiddag i stallet. Jag och Anna cyklade upp imorse. Vaknade och var hur trött som helst så benen fungerade inte riktigt som jag ville när jag skulle trampa mig fram en mil i motvind. Men till slut kom vi fram ;) I stallet träffade vi Annika som kommit hem efter att ha varit i Argentina hela vintern. Kul att hon är tillbaka igen! :)
Jag och Anna tog oss en tur och när vi kommit ungefär halvvägs började det regna. Av någon anledning så bryr jag mig inte så mycket om regn när jag sitter på hästryggen, jag märker det knappt, undrar varför...
Det slutade inte regna heller utan det blev bara värre så pappa fick vara så snäll och komma upp och hämta oss i stallet. Annars hade vi nog varit rejält blöta och härliga när vi kom hem ;) Hade tänkt fotografera i stallet idag men det blev inget med det eftersom vädret inte riktigt var på min sida idag. Hoppas det blir bättre väder snart för jag blir så rastlös av att bara sitta inne och uggla!
 
 

Glad dag

Har haft en mysig dag, jobbat på praktikplatsen, ridit en mystur med Kiljan och ätit supergo rabarbersmulpaj. Härligt! Så har jag fotat en del också.
 
Bilder från dagen
 
 

Idag är det ingen vanlig dag

för idag är det Kiljans födelsedag, grattis på 6-års dagen Kiljan!! Grattis till mig själv också för den delen, det är ju min födelsedag idag också.
Om en stund åker jag och mamma till stallet, Kiljan ska få lite morötter och knäckebröd för att han fyller år och så ska vi rida en minitur. Har precis gjort färdigt en smulpajs deg tills ikväll. Jag måste ju också få nått gott på min födelsedag!
 

Inlägget som försvann...

Kan bli så irriterad på sånt, man skriver ett inlägg, publicerar det och känner sig riktigt nöjd. Sedan så visar det sig nästa dag att inlägget inte kom upp på bloggen, baaaahhh. Jaja, ni kan läsa det "försvunna inlägget" innan detta!
 
Idag har JAG tömkört Kiljan! Känner mig aningen stålt, för jag lyckades inte trassla in mig i tömmarna någon gång, wohooo. John tömkörde honom också innan jag fick prova. Det var i alla fall superkul att tömköra, kanske för att jag alltid har drömt om att köra häst och vagn? Tömkörning är ju det närmaste man kan komma att köra häst och vagn och jag har ju faktiskt kört med vagn innan. Shettis några gånger när jag var yngre och körde en storhäst för nått år sedan. Drömmen är ju att köra två Frieser hästar i en gammal vagn, så häftigt det varit. Fyrspann hade ju också varit riktigt coolt, fattar inte hur de kan hålla koll på alla fyra hästarna samtidigt, riktigt teamwork verkligen!
Önskar att mamma hade haft kameran med sig så att hon kunde tagit kort när jag tömkörde Kiljan. Får se till att hon gör det nästa gång!
 
Bild från en annan tömkörning

Gårdagens inlägg som försvann, kommer häääär!

Detta inlägget skrevs igår, Tisdagen den 3 Juli 2012
Usch för alla dessa eländiga stora elaka flugor. Ridturen hade varit så underbar som den bara kunde bli om det inte hade varit för dessa stoooooora surrande jetplan till flugor. Den var ändå jättemysig och Kiljan skötte sig suveränt trots att det var första gången han gick den turen, jag har en sån duktig liten pålle. Påvägen hem blev det till att göra hundratals med halvhalter när jag red efter Dropi. Kiljan har ju lite högre tempo än de andra hästarna. Han är inte så att han är het eller springer men han har typ stora kliv eller nått? Ändå kommer han flera meter i förväg på bara en liten stund. Det är jättekonstigt för det känns inte som att det går fortare än när jag sitter på Dropi!
 
Fler bilder på Tea och fina Snerra
 
 

slappdag!

Idag har jag världens slappdag, gör absolut ingenting. Har gått runt lite i trädgården med kameran och fotograferat blommor osv. Tyvärr var jag helt oispirerad så några bra bilder vet jag inte om det blev. Snart ska jag i alla fall till stallet, det ska bli så skönt att få komma upp dit. Igår var jag inte där på hela dagen eftersom jag gick runt på Liseberg och roade mig ;) Är nästan aldrig där nu för tiden, en gång om året ungefär. Förr åkte jag dit flera gånger men jag måste erkänna att jag tröttnat en del på det och tycker att de flesta karusellerna är rätt tråkiga. Men när man inte går så ofta är det faktiskt ganska roligt!
Ska inte rida idag tyvärr, det är mamma som ska rida lektion idag och jag ska titta på, men det är kul det också! Fast innan vi åker dit ska jag redigera lite bilder :)
En av dagen halvdåliga bilder
 

Ny header!

Nu har jag fräschat till det lite här på bloggen, ny header blev det första men mer kommer! Alltid kul med lite nytt och inte alltid samma.
När vi var och fotade runt hagarna idag så var hästarna väldigt nyfikna. Alla stona kom springande när vi kom med mathinken och de kom när vi inte hade den också, nosade på min kameraväska. Tror de var mer intresserade än vad Snerra var, haha. Sedan fick vi lite sällskap i andra änden av hagen också, inte av islandshästar därremot.
 
OBS, om bloggen ser jättekonstig ut, tryck F5 eller uppdatera sidan!
 
En av de nyfikna "storhästarna"

Spanienvinst och stallfotografering

Är lycklig idag efter att Spanien blev Europa Mästare igår kväll. Laget som jag alltid hållt på och hoppats på från början gav mig lyckotårar där jag satt i soffan igår och såg dem vinna med 4-0 mot Italien. Glädjen har hållt i sig hela dagen då jag och Anna har varit uppe i stallet och tagit bilder på varandra med våra hästar. Blev rätt nöjd med några bilder men måste få en stadigare hand, hur nu det ska gå till... ;)
 
Två av bilderna från dagens fotogragering ;)
 
 

Fotodag i stallet

Jag och Tea var duktiga och cyklade upp till stallet, väl där så borstade vi våra hästar inför fotografering. Jag fotade Tea och hon fotade mig. Det var riktigt svårt att få Snerra att titta på mig och inte ner i gräset när jag skulle fota så tillslut hämtade vi en hink med havre och morötter. Blev i alla fall aningen lättare. Kiljan är ju lite mer intresserad av vad som är runt omkring så det blev ju lite lättare när Tea skulle fota mig och Kiljan.
Är i alla fall nöjd med ganska många av bilderna men har en stooor favorit och den kan jag inte vänta med att visa!
 
Älskar uttrycket som både Tea och Snerra har!

RSS 2.0